De Muziek

    
   

Scroll naar beneden voor muziekfragementen!


Mixifixi
speelt oorspronkelijke muziek uit West Afrika. Het zijn opzwepende ritmes waarop gedanst en gezongen wordt. In Afrika is dat onmisbaar op elk feest en bij elke ceremonie. De muziek is dynamisch. De warme klanken van de 'Dunduns' (bastrommels bespeeld met stokken) vormen een krachtige basis voor de felle klanken van de djembés (handtrommels). Dit vormt een mooi samenspel met de bellen en zang.

   
   
  Het repertoire van Mixifixi is gevarieerd. We spelen nummers uit meerdere streken en landen, waardoor de stijlen verschillen. In de binnenlanden van Guinnee worden bijvoorbeeld vaak drie dunduns gebruikt, waarbij elke speler apart één dundun en een bel bespeelt. In Senegal worden de dunduns meestal op z'n kant gezet en bespeelt één speler meerdere trommels met twee stokken.  
   
Daarnaast spelen we nummers die bedoeld zijn voor verschillende gelegenheden. Hierdoor heeft elk nummer zijn eigen karakter. Zo wordt het nummer 'Abondan' oorspronkelijk gespeeld bij het vertrek van de koning en klinkt het dus plechtig. Een nummer als 'Kuku' klinkt juist snel en opzwepend, omdat het gespeeld werd als de vrouwen terugkwamen van het vissen. Dit was een feestelijke aangelegenheid waarop de vrouwen dansten.


Hieronder een gedeelte van ons repetoir, opgenomen in de studio's van The Music Grocer


 

1. Mixifixi - Unisono

2. Mixifixi - Juroom

3. Mixifixi - Lolo

4. Mixifixi - Konkoba

5. Mixifixi - Panthère

Klik op de titels hiernaast, om het nummer af te spelen met uw mediaspeler.
Voor het downloaden klik met rechts en "doel opslaan als"